Astrid-d-g » Specials » Abba

ABBA, tijdloos muziekwonder

ABBA, tijdloos muziekwonder De Zweedse popgroep ABBA heeft muziekgeschiedenis geschreven. De hitmachine die in de jaren zeventig en begin jaren tachtig de wereld veroverde met songs als Waterloo, S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Gimme Gimme Gimme, Chiquitita, The Winner Takes It All, One Of Us en The Day Before You Came is springlevend. Elke dag zijn ze wereldwijd te horen op diverse radiostations en CD's met de hits van toen zijn nog steeds niet aan te slepen. Wat is hun geheim?

ABBA's weg naar succes

Met de overwinning van het songfestival in Brighton in april 1974 begon de internationale roem voor ABBA. Geen van het viertal kon vermoeden dat ze decennia later nog steeds overal te horen zouden zijn. De kracht zit hem in de onderlinge kwaliteit van de vier leden, alle vier waren ze met hun eigen repertoire allang bekend in Zweden. Tezamen vormen ze een fenomeen dat de wereldhitlijsten jarenlang zou beheersen.

Het begon al voorzichtig in het jaar ervoor, toen de groep meedeed aan het nationale songfestival in Zweden met het nummer "Ring Ring". Ze werden derde. In de zomer die volgde deden ze een tour langs de Zweedse folkparks en eind van dat jaar namen ze het album "Ring Ring" op. In februari 1974 wonnen ze het nationale songfestival in Zweden en mochten hun gebundelde talenten in Engeland bewijzen.

Op reis in Europa

Na de winst in Brighton werd "Waterloo" een internationale hit. ABBA reisde heel Europa door en verscheen in diverse landen op televisie. De singles die volgden waren geen succes in Engeland maar haalde moeiteloos de top in veel andere landen. Hun volgende album genaamd ABBA verscheen in 1975 en de single "S.O.S." met Agnetha's heldere stem als leadzang bleek een ongekend succes, ook in Engeland.

Dit werd gevolgd door "Mamma Mia", de eerste nummer 1 hit in de UK sinds "Waterloo". Deze song, samen met" I Do I Do I Do I Do I Do", betekende de doorbraak van ABBA in Australië in de zomer van 1975. Van alle landen in de hele wereld was het Australië die ABBA omarmde in alle jaren die volgden.

Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: AVRO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In maart 1976 bracht ABBA "Fernando" uit, een van de succesvolste singles ooit. In diezelfde tijd begonnen ze met de opnames van het "Arrival" album, die in de herfst van dat jaar zou uitkomen en wereldwijd op 1 kwam in alle LP-hitlijsten. "Arrival" werd voorafgegaan door de hitsingle "Dancing Queen", ABBA's best verkochte single aller tijden, het enige nummer dat ook in de Verenigde Staten de nummer 1 positie behaalde.

De volgende single van het "Arrival" album was "Money, Money, Money", en terwijl dit nummer de hitlijsten bestormde was ABBA druk bezig met de voorbereidingen van hun tournee door Europa en Australië, die in februari en maart 1977 zou plaatsvinden. De tournee was een immens succes. Alleen al voor de twee concerten in Londen's Royal Albert Hall waren er 3,5 miljoen ticket-aanvragen. Terwijl ABBA de fans toezong stond "Knowing Me Knowing You" vijf weken op 1 in Engeland en beheerste menig andere hitlijst in Europa. Tijdens de tournee in Australië werd ook begonnen met de opnames van de concerten en diverse scenes voor de op handen zijnde speelfilm van ABBA, getiteld ABBA the Movie, die wereldwijd een van de grootste filmsuccessen zou worden gedurende 1978.

Zelfs een speelfilm...

Terug in Stockholm begonnen Björn en Benny aan het schrijven van nieuwe nummers, en in mei 1977 begonnen de opnames voor "The Album". Later dat jaar verscheen "The Name Of The Game" en de elpee kwam uit in december. De première voor ABBA the Movie vond ook plaats in december en rond die tijd verscheen ABBA ook in de Nederlandse bioscopen.

De volgende ABBA single was "Take A Chance On Me", die nummer 3 in Amerika werd. Begin 1978 werd een begin gemaakt van de verovering van de States en een campagne kwam op gang. Resultaat was dat "The Album" het beste album van ABBA ooit werd in Amerika en dit was een hele vooruitgang want Amerika was tot die tijd nog niet erg voor ABBA gevallen.

In de herfst van 1978 kwam "Summernight City" uit, ABBA's laatste nummer 1 hit in Zweden. In begin 1979 vertrok ABBA naar het Unicef gala in New York waar ze "Chiquitita" zongen. De single viel samen met het bericht dat het huwelijk van Agnetha en Björn ten einde was, maar de groep verklaarde door te zullen gaan met muziek maken.

The winner takes it all

In april 1979 lag het album "Voulez-Vous" klaar, met als single "Does Your Mother Know", waar Björn als leadzanger op te horen is. In september dat jaar ging ABBA wederom op wereldtournee, deze keer naar Canada en de Verenigde Staten, en een vervolg in Europa. "Gimme Gimme Gimme" zag het levenslicht. De tournee eindigde in Ierland in november 1979 en werd gevolgd door de komst van de single "I Have A Dream".

In 1980 kwam het volgende ABBA album uit. Begin dat jaar waren ze in Japan voor promotiewerk en televisieoptredens. Daarna volgde een lange studioperiode maar "The Winner Takes It All", megahit in de zomer van 1980, werd door Björn in één nacht geschreven en handelt over de scheiding van hem en Agnetha. De laatste nummer 1 hit voor ABBA in Engeland was het singletje "Super Trouper", die tezamen met de elpee "Super Trouper" uitkwam.

In februari 1981 werd bekendgemaakt dat ook Benny en Frida zouden gaan scheiden. Ook hier werd gezegd dat het het werk met ABBA niet zou beïnvloeden. ABBA ging wederom de studio in om het album "The Visitors" op te nemen. Einde 1981 volgde het succesnummer "One Of Us", dat samen met de enigszins melancholische elpee "The Visitors" wederom de hitparades bestormde.

Bron: ChodHound, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: ChodHound, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Einde van ABBA tijdperk

1982 Bleek ABBA's laatste jaar samen te zijn. Ze planden een nieuw album maar brachten in feite slechts twee singles uit, "The Day Before You Came" en "Under Attack". Ook kwam er een compilatiealbum getiteld "The Singles - The First Ten Years". "The Day Before You Came" werd opnieuw een topper voor ABBA in Zweden, Noorwegen, Nederland en België maar in Engeland haalde het slechts de 32e plaats. In deze periode kregen de groepsleden het gevoel dat ABBA een pauze nodig had en ze een tijdje wat andere dingen moesten gaan doen. Uiteindelijk bleek uitstel afstel, ze zouden niet meer samen zingen en optreden.

In de jaren tachtig was het relatief stil rond ABBA, hoewel de solo-platen van Agnetha en Frida goed werden ontvangen. In de jaren negentig kwam er hernieuwde interesse voor ABBA. De verzamel-cd ABBA Gold, uitgebracht in 1992 werd het grootste verkoopsucces sinds ooit voor ABBA, en dat over de hele wereld. Het onuitgebrachte nummer "Just Like That" is een zeer gewild muziekstuk en wordt door vele fans gezien als hun beste nummer ooit. Slechts een klein fragment staat op een collector's item-cd box, waarna de fans smeekten om uitgave van het complete nummer. Dit is echter nooit gebeurd.

ABBA's muziek is overal te horen. De tijd dat het 'not done' was om van ABBA te houden is helemaal voorbij. Het fenomeen ABBA duurt voort...
Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBA

Agnetha Fältskog, de hoge noot in ABBA

Agnetha Fältskog, de blonde zangeres van de wereldpopgroep ABBA had al lang voor Abba doorbrak vele successen in thuisland Zweden. Met ABBA scoorde ze wereldwijd hit na hit, en na de hectische ABBA-ja…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBA

Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBA

Björn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zijn compagnon Benny Andersson maakte bewezen zeer succesvol te zijn. De musical Ma…
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBA

Benny Andersson, de creatieve geest in ABBA

Benny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou uitmaken van een van 's werelds grootste popacts, ABBA. Met zijn bijzondere gav…
Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBA

Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBA

Anni-Frid Lyngstad, oftewel Frida, heeft tot op heden een onvoorstelbaar leven geleid. Dochter van een Noors meisje en een Duitse soldaat, opgegroeid als weeskind bij haar grootmoeder en verjaagd naar…
ABBA songteksten verklaard

ABBA songteksten verklaard

Dat ABBA meesters waren in het ontwikkelen van de perfecte melodie is geen verrassing meer. ABBA's songteksten daarentegen zijn steeds weer punt van discussie geweest, en helaas vaak onderschat. Wie e…
Gepubliceerd door Astrid-d-g op 01-11-2010, laatst gewijzigd op 18-04-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties