Je werk, je leven?
Of het nu enkel gaat om een vakantiebaantje, een bijbaan of het echte werk, er komt nogal wat kijken bij het hebben van een baan. Alles begint bij onderzoek van je competenties, je solliciteert en leest ondertussen de geheimen van succes. Eenmaal op de werkvloer krijg je te maken met je goede of slechte manager, je collega's, misschien wel RSI of liever: salarisverhoging! Of je werk nu je lust en je leven is, uiteindelijk eindigt het met ontslag. Over al deze onderwerpen lees je hier. Werk ze!
Collega's
Heb je collega's? Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje! In
Collega's en jij op de werkvloer lees je over werkpauze, je ziek melden, kantoorergernissen, roddelen, affaires met de baas, lichaamstaal op het werk, vrouwelijke collega's onder elkaar, de zinloosheid van vergaderingen, pesten op het werk, de post-vakantieblues en zelfs je levenspartner op de werkvloer. Kortom, geen onderwerp blijft hier onbesproken!
Ontslag
In
Ontslag, ken uw rechten! wordt de ontslagprocedure uitvoerig behandeld. Ik neem je mee naar de volgende onderwerpen: Ontslag tegen je wens, collectief ontslag, faillissementen, ontslag op staande voet, ontslag bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, opzegtermijnen, bezwaren tegen ontslag, ontslagverboden, tijdelijke contracten en de werkloosheidsuitkering. Niet de leukste thema's, maar helaas noodzakelijk om in de wirwar van emoties en zakelijke beslommeringen helderheid te krijgen.
Vakantiewerk
Vakantiewerk voor jongeren vertelt je over de basisregels voor vakantiewerk, op welke leeftijden de rechten en plichten gelden, wat je verdient met vakantiewerk, hoe je aan zo'n vakantiebaantje komt, welk vakantiewerk erg in trek is en hoe het zit met de kinderbijslag en de het terugvragen van belasting. Kijk wat voor jouw leeftijd geregeld is, kijk goed om je heen en pak dat baantje. Het minste wat het je oplevert is een aardig zakcentje en een berg ervaring!
RSI en stress
RSI, sluimerende overbelasting is geen prettige bijkomstigheid van hard werken. In dit artikel beschrijf ik hoe je het herkent, welke fases er te onderscheiden zijn, waarom pauzes belangrijk zijn, wat de relatie tussen stress en RSI is, hoe je RSI te lijf gaat en hoe je het kunt voorkomen. Daarnaast vind je de officiële cijfers over RSI. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Behalve RSI is er nog iets anders dat de werkpret wegneemt. In het artikel
Stress, overspannenheid & burn-out lees je over de verschillen tussen stress en overspannen zijn, wat het verschil is tussen overspannenheid en opgebrand zijn, en wat vervolgens het verschil is tussen een burn-out en een depressie. Wat zijn de waarschuwingssymptomen en wat kun je eraan doen? Een lijst met stress-verwekkers is opgenomen.
Salarisverhoging
In
Salarisverhoging vragen: Tips en trucs leg ik precies uit hoe je op een relatief eenvoudige manier aan salarisverhoging komt. Weg met het hielen likken, overwerken en solliciteren naar een andere baan. Doeltreffend is nog altijd de volgende strategie: Je marktwaarde checken, doen wat je baas wil en nog ietsje meer, het juiste moment zoeken, een onderhandelingsspelletje spelen, kritiek gewoon incasseren en desnoods een alternatief voorstellen. Lukt niks? Kom er dan later op terug. Good luck!
Solliciteren
Solliciteren is moeilijk. Of toch niet? Lees er alles over in
Sollicitaties die werken. Jezelf onderscheiden met je sollicitatiebrief, het opstellen van een curriculum vitae, het solliciteren via internet en een leidraad over sollicitatiegesprekken. Alles komt aan op jezelf presenteren en je verdiepen in het bedrijf. Mislukt het? Geen probleem. Je vraagt -heel assertief- gewoon naar de reden. Misschien heb je er iets aan voor de volgende keer!
Waar liggen jouw kwaliteiten en talenten? Vind ze in
Competenties, je persoonlijke ontwikkeling. Competenties zijn onder te verdelen in diverse categorieën: Wijsheid en kennis, Moed, Liefde en menselijkheid, Rechtvaardigheid, Gematigdheid en Transcedentie. Naast deze fundamentele competenties zijn er ook die specifiek gericht zijn op werk. Wat doe je er allemaal mee? Zet ze in en ontwikkel ze. De beste investering in je loopbaan!
Management
In
Zo herken je de slechte manager vind je precies die signalen die aantonen dat je te maken hebt met een slechte werkgever. Een voorproefje? Wat dacht je van het typische managementtaaltje, het ontlopen van verantwoordelijkheid, het eenrichtingsverkeer in de communicatie, het 'puin ruimen' concept en het standaard anderen de schuld geven? Natuurlijk besteed ik ook aandacht aan wat nu eigenlijk een goede manager is.
Succes, maar hoe?
De geheimen van succes is niet alleen een handleiding op het vlak van carrière, maar ook je persoonlijk leven. Om succesvol te zijn moet je je aan de volgende punten houden: Werk keihard, leer van fouten, bouw een netwerk, specialiseer jezelf, gooi twijfels overboord, luister niet naar critici, communiceer effectief, grijp je kansen en wees anders dan anders!
'Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.' ~ Confucius